Skip to main content
search
Αξίζει να δείτε

Δελτίο Τύπου

By 15 Ιανουαρίου 201617 Ιουλίου, 2019No Comments

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεπιστημονική ημερίδα από την ιατρική εταιρεία «Ευμορφία» με

Θέμα:

Διεπιστημονική Προσέγγιση της Παχυσαρκίας: Μεταβολικό σύνδρομο – Τοπικό Πάχος – Παθογόνος Παχυσαρκία.

Στο Ξενοδοχείο Hilton, την Κυριακή 10/1/16, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Πολιτισμού και του Μοney and Show.

Την ημερίδα άνοιξε ο Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός Νεκτάριος Ντουντουλάκης, επιστημονικά υπεύθυνος της «Ευμορφίας» ο οποίος και ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η πλαστική και επανορθωτική χειρουργική συμβάλει στην αντιμετώπιση της παθογόνου παχυσαρκίας καθώς και στις μεθόδους αποκατάστασης μετά την απώλεια πολλών κιλών. Αναφορά έγινε επίσης στις επεμβατικές αλλά και μη επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης του τοπικού πάχους και τις νέες μεθόδους λιπογλυπτικής. Τέλος ο κ. Ντουντουλάκης παρουσίασε το πρωτοποριακό ιατρικό και αισθητικό πρόγραμμα της «ευμορφίας» δίνοντας έμφαση τόσο στην ιατρική διάσταση αντιμετώπισης και αποκατάστασης των προβλημάτων αυτών όσο και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών.

Στη συνέχεια ο κύριος Βασίλειος Τσιλιβάκος, Ανοσιολόγος – Παθολογοανατόμος, Διευθύνων Σύμβουλος και Επιστημονικός Διευθυντής της LocusMedicus, παρέθεσε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνέδεαν την υπογονιμότητα με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον κύριο Τσιλιβάκο, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα γονιμοποίησης τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Μάλιστα οι άντρες είναι αυτοί, σύμφωνα με το γιατρό, που εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα γονιμότητας λόγω παχυσαρκίας από ότι οι γυναίκες, ενώ οι τελευταίες μπορεί να μην μπορέσουν, λόγω παχυσαρκίας,δσχ να ολοκληρώσουν την κύηση. Τέλος έμφαση δόθηκε στην πρόληψη και τις προληπτικές εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ενώ αναφορά έγινε και στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις τεχνικές διατήρησης των υγειών σπερματοζωαρίων.

Η κυρία Άννα Ντουντουλάκη, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ανέλυσε το πώς η εικόνα του σώματος επηρεάζει την ψυχολογία του ατόμου, τη σχέση με τον εαυτό, και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν το άτομο υιοθετεί αρνητική εικόνα για το σώμα και την εικόνα του. Στο σημείο αυτό τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον και την αναγκαιότητα υποστήριξης και ενδυνάμωσης του ατόμου προκειμένου να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας. Τέλος επισήμανε το ρόλο των ειδικών ψυχικής υγείας στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται αναγκαίο.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Λιάτσικος, Φυσιοπαθητικός και Εναλλακτικός Θεραπευτής, αναφέρθηκε στην αξία και το ρόλο των βοτάνων στη διαδικασία απώλειας των κιλών, και τόνισε φυσικό πλούτο της χώρας μας αναφορικά με την ποικιλία βοτάνων που διαθέτει. Μίλησε για τη σημαντικότητα της ινσουλίνης στο μεταβολισμό και στη διαδικασία διάσπασης του λίπους, και έδωσε μεταξύ των άλλων πρακτικές συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός του ατόμου. Τέλος μίλησε για τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν οι στερητικές δίαιτες τονίζοντας την ανάγκη για σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τον κύριο Λιάτσικο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα παθογόνου παχυσαρκίας πρέπει να ανακαλύψουμε και να καταπολεμήσουμε τις πραγματικές αιτίες, σωματικές και ψυχικές, που κρύβονται πίσω από αυτή.

Ο κύκλος των εισηγήσεων έκλεισε με την κοινωνιολόγο και σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης Θεανώ Μανουδάκη, που ανέπτυξε τις κοινωνικές διαστάσεις της παχυσαρκίας, υπό το πρίσμα του κοινωνικού προβλήματος. Αναφέρθηκε στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας στη χώρα μας συνδέοντας το με την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας. Τέλος παρουσίασε το πρόγραμμα και τους τρόπους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα πλαίσια της ευμορφίας, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό χαρακτήρα που διαδραματίζει η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο κατά τη διαδικασία της θεραπείας όσο και της αποθεραπείας.

Το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν και αφορούσαν τόσο στο τοπικό πάχος και την παχυσαρκία, όσο και στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης προβληματισμών σχετικά με την γονιμότητας, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με την ψυχολογία των παχύσαρκων και τη διατροφή.

Close Menu