Skip to main content
search
News

Όλα όσο θέλετε να γνωρίζετε για το face lifting

By 15 Φεβρουαρίου 201927 Απριλίου, 2020No Comments

Μπορούμε να κάνουμε λίφτινγκ σε οποιαδήποτε ηλικία; Οι άνδρες κάνουν λίφτινγκ; Υπάρχουν ομάδες που πρέπει να το αποφύγουν; Ο Δρ. Νεκτάριος Ντουντουλάκης μας λύνει όλες τις απορίες για μια επέμβαση που, από προνόμιο των σταρ για χρόνια, έφτασε σήμερα να είναι προσιτή σε όλους.

Συνεντεύξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

1. Πότε πρωτοεμφανίστηκε το λίφτινγκ στην Ελλάδα και τι έχει αλλάξει από τότε όσον αφορά τις μεθόδους, αλλά και τα αποτελέσματα;
Στην Ελλάδα, αν και επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής γίνονταν ήδη από τη δεκαετία του ’70, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως σε άτομα από τον χώρο του θεάματος. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, το ευρύ κοινό, αν και γνώριζε την ύπαρξή τους, θεωρούσε ότι οι επεμβάσεις αυτές ήταν απαγορευτικές.
Αντίθετα, από τη δεκαετία του ’90 και πολύ περισσότερο στις μέρες μας, τόσο η αντίληψη, όσο και η στάση του κόσμου απέναντι στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο πρόσωπο, έχει αλλάξει. Η επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής έχει σταματήσει πλέον να θεωρείται ταμπού. Η ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών και οι σύντομοι χρόνοι ανάρρωσης, σε συνδυασμό με πιο προσιτές σε σχέση με το παρελθόν τιμές, συντέλεσαν στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που επιλέγουν την επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής, προκειμένου να ανανεώσουν την εμφάνισή τους.

2. Το λίφτινγκ αφορά συγκεκριμένες ηλικίες;
Ιδανική ηλικία για τη συγκεκριμένη επέμβαση δεν υπάρχει. Ο βαθμός ρυτίδωσης και χαλάρωσης του δέρματος και του περιγράμματος του προσώπου είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Κάθε ένας μας γερνάει με διαφορετικό τρόπο, και αυτό οφείλεται τόσο στα γονίδιά του, όσο και σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του. Καλό είναι μία επέμβαση τέτοιου τύπου να πραγματοποιείται όταν ο ασθενής νιώσει ότι υπάρχει “ανάγκη” να προβεί σε αυτή.
Συνηθίζω να συμβουλεύω τους ασθενείς μου να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα σημάδια του χρόνου στο δέρμα του προσώπου τους, προτού αυτά γίνουν μόνιμα και σημαδέψουν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν και αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους.

3. Γιατί το έχουμε συνδέσει τόσο με τις γυναίκες; Οι άνδρες δεν κάνουν λίφτινγκ;
Φυσικά και κάνουν – και, μάλιστα, έχει αυξηθεί θεαματικά το ποσοστό των ανδρών που επιλέγουν να προβούν σε μία επέμβαση face lifting. Παραδοσιακά είχαμε συνηθίσει, σε παλαιότερα χρόνια, η ομορφιά και η προσπάθεια για ανάδειξη και διατήρησή της να έχει συνδυαστεί με το γυναικείο φύλο. Αυτό, στις μέρες μας, έχει αλλάξει.
Από την εμπειρία μας, μέσω του ιατρικού προγράμματος “Only for Men” που αφορά ιατρικές και αισθητικές υπηρεσίες σχεδιασμένες αποκλειστικά για άνδρες, παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότεροι άνδρες επιθυμούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους, χωρίς αυτό να βιώνεται ενοχικά ή να θεωρείται ταμπού. Και δεν αναφέρομαι σε άνδρες που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο κοινωνικό ή καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και σε ανθρώπους καθημερινούς, από όλα σχεδόν τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα, που επιλέγουν να διατηρήσουν στο πέρασμα του χρόνου τη σφριγηλότητα και αρρενωπότητά τους.

4. Σε ποια μέρη του προσώπου μπορεί να παρέμβει ο γιατρός;
Ανάλογα με τον βαθμό της γήρανσης και της χαλάρωσης που έχει επέλθει, μπορούμε να παρέμβουμε σε ολόκληρο το πρόσωπο και τον λαιμό ή μόνο σε τμήμα/τμήματα αυτού.
Το full face-lift, ή αλλιώς μεγάλο λίφτινγκ, αφορά ολόκληρη την περιοχή του προσώπου-λαιμού που, για πρακτικούς λόγους, χωρίζεται σε τρία τριτημόρια (μέρη): το επάνω μέρος αφορά το μέτωπο και τα φρύδια, το μέσο αφορά τα μάτια, τη μύτη και τα χείλη, και το κάτω μέρος περιλαμβάνει το πιγούνι και τον λαιμό.

5. Υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να βελτιωθούν με τη μέθοδο αυτή; Για παράδειγμα, παλαιότερα βλέπαμε πολύ φρέσκα, ανανεωμένα πρόσωπα, με πολύ ζαρωμένο λαιμό…
Τα αποτελέσματα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, όταν φυσικά χρησιμοποιούνται σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Το Νέο face lifting αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά τη χαλάρωση στο πρόσωπο όσο και στον λαιμό, έχοντας ως στόχο ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς παραμορφωτικές υπερβολές.
Το στοίχημα και η πρόκληση για ένα επιτυχημένο χειρουργείο ρυτιδοπλαστικής είναι η επαναφορά της χαμένης φρεσκάδας και νεότητας με σεβασμό στην ηλικία του ατόμου και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να είναι φανερή η αναζωογόνηση, αλλά τίποτα να μην μαρτυρά ότι έχει προηγηθεί μια χειρουργική επέμβαση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι, αν και τα αποτελέσματα μίας τέτοιας επέμβασης έχουν μεγάλη διάρκεια στον χρόνο, με μέσο όρο τουλάχιστον μία δεκαετία, για τη συντήρησή τους είναι απαραίτητη η συστηματική φροντίδα του προσώπου με μη επεμβατικές θεραπείες, όπως οι γνωστές μας μεσοθεραπείες, η φωτοανάπλαση, οι ενέσιμες θεραπείες μπότοξ και υαλουρονικού, οι θεραπείες με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, το HIFU προσώπου κ.λπ.

6. Αν κάποιος αποφασίσει να κάνει λίφτινγκ, θα πρέπει να κάνει όλο το πρόσωπο αναγκαστικά ή μπορεί να επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία;
Όπως αναφέραμε πριν, το πρόσωπο χωρίζεται σε τρία μέρη:
Το ποιο από αυτά τα τριτημόρια θα εμφανίσει πρώτο σημάδια γήρανσης, είναι γονιδιακά προγεγραμμένο. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο η γήρανση να εμφανιστεί με τον ίδιο βαθμό ταυτόχρονα σε όλο το πρόσωπο.
Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα σημεία εμφανίζει εκτεταμένη χαλάρωση και γήρανση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη επεμβατικές θεραπείες, εφαρμόζουμε το mini face-lift, ή αλλιώς μικρό λίφτινγκ, που μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο από τα τρία μέρη του προσώπου που έχουν φθαρεί. Με τον τρόπο αυτό, παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα στα σημεία που ο χρόνος πρωτοκάνει την εμφάνισή του, προτού γίνουν τα σημάδια βαθιά, με γρήγορες και ανώδυνες μικροεπεμβάσεις.
Τόσο το full face lift, όσο και το mini face lift, μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες επεμβάσεις (βλεφαροπλαστική, σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική).

7. Πόσος χρόνος χρειάζεται μετά, για την ολοκλήρωση της θεραπείας;
Όπως όλα τα χειρουργεία της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, το full face-lift, εφόσον σχεδιαστεί και ακολουθηθεί το σωστό χειρουργικό πλάνο, δεν έχει πόνο, ενώ οι τομές είναι καλά κρυμμένες σε σημεία που δεν φαίνονται. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι εμφανή και δεν χρειάζεται να εξαιρεθούν. Αν τυχόν εμφανιστούν οίδημα ή μώλωπες, απομακρύνονται μετά από πέντε έως επτά ημέρες, με τη βοήθεια ειδικών ιατρικών θεραπευτικών laser (που συνοδεύουν πάντα όλα τα χειρουργεία μου) και ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο προληπτικά για ένα μόνο βράδυ, κινητοποιείται την ίδια μέρα, και μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Στην περίπτωση του mini face lift, δεν είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια μέρα.

8. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν ενδείκνυται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία;
Ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία προκαλούν βλάβες στο δέρμα, όπως ο λύκος και η ψωρίαση, δεν θεωρούνται οι κατάλληλοι υποψήφιοι για μία επέμβαση ρυτιδοπλαστικής, ιδιαίτερα όταν οι δερματικές βλάβες αφορούν στο πρόσωπο. Στη δε περίπτωση ενεργής ακμής, πρώτα θεραπεύω την ακμή και μετά προχωράμε στην επέμβαση.
Στις περιπτώσεις, επίσης, που ο ασθενής φέρει στο πρόσωπο ουλές από τραύματα, θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον αρμόδιο ιατρό η αιμάτωση των κρημνών στους οποίους θα γίνει η αποκόλληση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επανατοποθέτηση των στοιχείων στη σωστή τους θέση.
Όπως γίνεται φανερό, η αξιολόγηση αυτή και η πιθανή πραγματοποίηση μιας τέτοιας επέμβασης μπορεί να γίνει μόνο από έναν Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό με μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις.

9. Είναι μια προσιτή οικονομικά μέθοδος ανανέωσης της εμφάνισής μας;
Αν και η τιμή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί, αν πρόκειται για full face lift ή για mini face lift ή αν θα συνδυαστεί με κάποια άλλη επέμβαση, το κόστος είναι προσιτό για τον μέσο άνθρωπο που επιλέγει να επενδύσει στη διατήρηση της νεότητάς του και να σταματήσει το ρολόι του χρόνου.

Δρ. Νεκτάριος Ντουντουλάκης
Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός
www.dudulakis.com

Close Menu