ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Αλλάζει η ψυχολογία του και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής!

Η γυναικομαστία όπως φανερώνει και η λέξη, είναι η θηλυκοποίηση του ανδρικού στήθους. Με τον όρο αυτό εννοούμε τη διόγκωση των μαστών στους άνδρες, με αποτέλεσμα το ανδρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο. Αυτό οφείλεται στον υπερτροφικό μαστικό αδένα ή και στην υπέρμετρη συσσώρευση λίπους στο ανδρικό στήθος, χωρίς την παρουσία υπερτροφικού αδένα. Η γυναικομαστία συνήθως είναι αμφοτερόπλευρη, με όμοιους ή ανόμοιους μαστούς, και πιο σπάνια μπορεί να είναι μονόπλευρη και να αφορά μόνο τον έναν μαστό. Κύρια αιτία της εμφάνισης της γυναικομαστίας είναι η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Όταν η ισορροπία μεταξύ αυτών των ορμονών διαταραχθεί και από τη μία έχουμε αύξηση των οιστρογόνων και από την άλλη μείωση της τεστοστερόνης παρατηρείται αύξηση του όγκου στον ανδρικό μαστό και θηλυκοποίησή του. Το 25% των περιπτώσεων δημιουργείται από άγνωστη αιτία και έχουμε τη λεγόμενη ιδιοπαθή γυναικομαστία. Ένα άλλο 25% μπορεί να οφείλεται στη χρήση φαρμάκων (μεθαδόνη, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ορμονοθεραπείες, φάρμακα για το Aids).

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, όπως πρόβλημα στο συκώτι (κίρρωση του ήπατος, αλκοολική κίρρωση), στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια), σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, όπως συμβαίνει σε γονιδιακές ανωμαλίες και στον υπογοναδισμό (ο οργανισμός δεν παράγει την ποσότητα της τεστοστερόνης που χρειάζεται). Επίσης, διάφορες μορφές καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία, όπως είναι ο καρκίνος στους όρχεις, ο καρκίνος του προστάτη, της υπόφυσης κ.ά. Η αύξηση του μεγέθους του μαστού μπορεί να προκληθεί ακόμα και από καρκίνο στον ίδιο τον μαστό, γιατί, ο καρκίνος του μαστού «χτυπάει» και τους άνδρες. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στους άνδρες με σύνδρομο Klinefelter/Κλαϊνεφέλτερ (πρόκειται για περίπτωση χρωμοσωμικής ανωμαλίας), η πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στον μαστό αυξάνει 20-50% σε σχέση με τους άνδρες που δεν έχουν αυτό το σύνδρομο. Γι’ αυτό πάντα πρέπει να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση το υλικό που αφαιρείται κατά τη διάρκεια επέμβασης αποκατάστασης της γυναικομαστίας. Ακόμη και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει γυναικομαστία. Ακόμη και η έλλειψη σωστής διατροφής μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της παραγωγής των οιστρογόνων και την ταυτόχρονη πτώση της παραγωγής της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση γυναικομαστίας. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πάθηση είναι πολλές, όμως εδώ αναφέρονται οι πιο γνωστές. Η διάγνωση της γυναικομαστίας γίνεται μέσω της λήψης ολοκληρωμένου ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέτασή του από τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα πρέπει να κάνει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ της πραγματικής γυναικομαστίας, όπου υπάρχει αύξηση του μεγέθους του ανδρικού μαζικού αδένα, της ψευδούς γυναικομαστίας, όπου υπάρχει εναπόθεση μεγάλης ποσότητας λίπους, σμηγματογόνου κύστης, λιπώματος ή αιματώματος κ.ά. ή ακόμα και της ύπαρξης ενός καρκίνου στον μαστό.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος


    Ανάλογα, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων, όπως να κάνει ορμονολογικό έλεγχο, υπέρηχο στον μαστό, στους όρχεις, εφόσον υπάρχουν ευρήματα, και αφού υπάρχει σαφής εικόνα της αιτίας που δημιούργησε τη γυναικομαστία, τότε αυτή αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Υπάρχουν τέσσερα στάδια γυναικομαστίας σε σχέση με την έκταση του προβλήματος της διόγκωσης του μαστού και της περίσσειας δέρματος: Στο πρώτο στάδιο υπάρχει μικρή διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος. Στο δεύτερο στάδιο μεσαία διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος. Στο τρίτο στάδιο μεσαία διόγκωση με περίσσεια δέρματος. Στο τέταρτο στάδιο εκσεσημασμένη διόγκωση με περίσσεια δέρματος. Εφόσον έχει αποκλειστεί η πιθανότητα ενός καρκίνου και έχουν δοκιμαστεί όλες οι μη επεμβατικές μέθοδοι, όπως με διατροφή και άσκηση για να μειωθεί το υποδόριο λίπος, και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται συνήθως και από προβλήματα ψυχολογικής φύσεως, καθώς η προβληματική αυτοεικόνα του άνδρα με γυναικομαστία μπορεί να τον οδηγήσει σε περιορισμό των κοινωνικών του δραστηριότητων, να στερείται ακόμη και τις μικρές απολαύσεις της ζωής, όπως ένα μπάνιο στη θάλασσα, ή να έχει αντίκτυπο ακόμα και στη σχέση του με το άλλο φύλο κτλ., τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση ως μία λύση που επιφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Σήμερα, η αποκατάσταση της γυναικομαστίας θεωρείται μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση στον άνδρα. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές στην πλαστική χειρουργική η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, χωρίς να αφήνει εμφανή σημάδια, με μικρές τομές, καλά κρυμμένες είτε γύρω από τα όρια του συμπλέγματος θηλαίας άλω θηλή, είτε με μικροσκοπικες τομές, απομακρυσμένες από τον μαστό, ώστε να μη δίνουν στόχο, ανάλογα βεβαίως με τη χειρουργική τεχνική που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση. Οι περιπτώσεις εκσεσημασμένης γυναικομαστίας είναι καλό να αντιμετωπίζονται άμεσα, μετά το 18ο έτος, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Και φυσικά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ο ασθενής νιώσει την ανάγκη να την αποκαταστήσει ή γιατί επιβάλλεται για καθαρά ιατρικούς λόγους.
    Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή κατά περίπτωση με τοπική αναισθησία και μέθη, ανάλογα με την κατάσταση υγείας και την επιθυμία του ασθενούς. Η γυναικομαστία συχνά συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις, όπως π.χ. με λιποαναρρόφηση σε άλλα σημεία του σώματος στα οποία υπάρχει ασύμμετρη εναπόθεση λίπους, ή με κοιλιοπλαστική και άλλες επεμβάσεις στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Ο ασθενής, ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη ημέρα από την επέμβαση, φορώντας ένα ειδικό γιλέκο που ακινητοποιεί τη χειρουργηθείσα περιοχή και μειώνει τον πόνο στο ελάχιστο. Προσωπικά χορηγώ ένα απλό ponstan για τις πρώτες ημέρες, πιο πολύ για την αντιφλεγμονώδη του δράση παρά γιατί υπάρχει ανάγκη παυσίπονου. Κατά την επέμβαση, δεν υπάρχει απώλεια αίματος, οπότε οργανικά δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, γι’ αυτό η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές αμέσως μετά την επέμβαση, ωστόσο το τελικό ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα φανεί μετά από ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο, κατά περίπτωση. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η επίτευξη ενός καλοσχηματισμένου θώρακα είναι μόνιμη, κάτι που χαρίζει στον άνδρα την αρρενωπή εμφάνιση που επιθυμεί, αλλάζει την ψυχολογία του και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

    Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο επεμβάσεις γυναικομαστίας από τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό Νεκτάριο Ντουντουλάκη