ΠΑΘΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η παθογόνος παχυσαρκία, μαζί με το άγχος, την κατάθλιψη και την απομόνωση που τη συνοδεύουν αποτελούν την πιο επικίνδυνη μάστιγα του αιώνα που διανύουμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτηρίζει ως νόσο λόγω των επιπτώσεών της στην υγεία, στην ικανότητα για εργασία, στην κοινωνικότητα, στην ποιότητα και διάρκεια ζωής.

Ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής οδηγείται στη μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους, κυρίως από τον συνδυασμό χρόνιας πρόσληψης ανθυγιεινής τροφής και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Η παχυσαρκία, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει αντιμετωπιστεί με χειρουργικές μεθόδους, όπως βαριατρικά χειρουργεία, αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα και στη ζωή των ασθενών. Έτσι, ενώ έχουμε μια σαφή βελτίωση της εξωτερικής εικόνας, κυρίως με την επιλογή κατάλληλης ένδυσης, και ο ασθενής έχει απαλλαγεί από άλλα προβλήματα υγείας, συχνά δεν μπορεί να απολαύσει την καινούρια του ζωή. Η πραγματική του εικόνα μπροστά στον καθρέφτη, με τα προβλήματα εκτεταμένης χαλάρωσης και πλαδαρότητας, δεν τον ικανοποιεί και συνήθως δεν αντιστοιχεί στην πραγματική του ηλικία. Η χαλάρωση σε κάποιες περιοχές, όπως στην κοιλιά, στα μπράτσα, στους μαστούς και μηρούς, μετά από τις αλλεπάλληλες αυξομειώσεις βάρους ως και το καθολικό χάσιμο των κιλών, είναι μη αναστρέψιμη και η πλαστική αποκατάσταση αποτελεί τη μοναδική οριστική λύση.

Η Πλαστική Χειρουργική & Αισθητική Ιατρική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις διαστάσεις της παθογόνου παχυσαρκίας, καθώς δίδουν οριστικά αποτελέσματα σε λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, διαμέσου επεμβατικών, αλλά και μη επεμβατικών μεθόδων.

Στο ιατρείο μας με ειδικά σχεδιασμένα ιατρικά προγράμματα αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικό και οριστικό τρόπο το σύνολο των προβλημάτων που άπτονται την παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της εικόνας, της υγείας, της λειτουργικότητας και της ψυχικής ευημερίας των ανθρώπων που απευθύνονται σε εμάς, ανεξάρτητα από την έκταση και τη σοβαρότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αφορούν είτε το τοπικό πάχος, σε ένα γυμνασμένο σώμα, είτε χαλάρωση ή κήλες, μετά από κύηση και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, είτε την υπέρμετρη συσσώρευση λίπους σε μία περιοχή του σώματος, που εμποδίζει την λειτουργικότητα και την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Ο Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός Νεκτάριος Ντουντουλάκης πραγματοποιεί επεμβάσεις αποκατάστασης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είτε εναλλακτικά των βαριατρικών χειρουργείων είτε μετά από αυτά. Τέτοια χειρουργεία μπορεί να είναι:

Η λιπογλυπτική και λιποαναρρόφηση σώματος Πρόκειται για δύο τεχνικές κατά τις οποίες αφαιρείτε, διαμέσου μικρών κρυφών τομών λίγων χιλιοστών, λίπος από διάφορα σημεία του σώματος όπως τους μηρούς, τους γλουτούς, τις γάμπες, τη μέση, την κοιλιά, τους βραχίονες, τη ράχη, βελτιώνοντας το περίγραμμα, δίνοντάς  ένα πιο αρμονικό σχήμα στο σώμα.

Η κοιλιοπλαστική. Είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί την περίσσεια δέρματος ή και τη συσσώρευση λίπους από την περιοχή της κοιλιάς και συσφίγγει τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου  μίας τομής στην περιοχή του μπικίνι, όπως εκείνη της καισαρικής, και στην περίπτωση που πρέπει να αποκατασταθεί τυχόν χαλάρωση ή τυχόν κήλες στο κοιλιακό τοίχωμα, η αποκατάσταση γίνεται κάτω από το δέρμα, χωρίς να αφήνει επιπλέον σημάδια και ουλές.

Ο Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός Νεκτάριος Ντουντουλάκη έχει ειδικευτεί στην πραγματοποίηση επεμβάσεων γιγάντιας κοιλιοπλαστικής και έχει αφαιρέσει 45 κιλά κρεμάμενης κοιλιάς με ταυτόχρονη αποκατάσταση ευμεγέθους ομφαλοκήλης.  

Η Βραχιονοπλαστική.  Αφορά στην επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζεται η χαλάρωση του δέρματος στα μπράτσα και η συσσώρευση λίπους στην ίδια περιοχή και πραγματοποιείται, ανάλογα την περίπτωση με τρεις διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές:

  • Με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, κάνοντας μία μικρή τομή, της τάξης των 3-4 χιλιοστών, κρυμμένη στη μασχαλιαία χώρα.
  • Με τομές κρυμμένες στη μασχάλη που σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να προεκταθούν στην οπίσθια και έσω επιφάνεια του βραχίονα.
  • Κάνοντας συνδυασμό λιποαναρρόφησης και τομών στη μασχαλιαία χώρα, προκειμένου να αφαιρεθεί η περίσσεια λίπους και ταυτόχρονα η χαλάρωση

Πλαστική μηρών:

Η λιπογλυπτική μηρών και γλουτών, σε συνδυασμό, με ή χωρίς οι τομές που γίνονται βρίσκονται κρυμμένες στις φυσικές πτυχές της μηροβουβωνικής χώρας και καλύπτονται από το εσώρουχο.

Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις της γυναικομαστίας, και κατά την επέμβαση αυτή με μικρές τομές, της τάξεως λίγων χιλιοστών σε κρυφά σημεία, με ειδικό μηχάνημα αδειάζει ο μαστός και επανέρχεται στη σωστή του θέση και διάσταση χωρίς εμφανή σημάδια.

Κατά τις επεμβάσεις αυτές αφαιρείται δέρμα και λίπος από τις προβληματικές περιοχές, δηλαδή αφαιρούνται λιποκύτταρα από τις περιοχές αυτές τα οποία δεν ανανεώνονται, όποτε δυσκολεύουν την επανασυσσώρευση λίπους με ευεργετικά αποτελέσματα στην κινητικότητα του ατόμου, στο μεταβολισμό του και στο αισθητικό κομμάτι. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου είναι απόλυτα ασφαλείς, ανώδυνες ενώ τα αποτελέσματα τους είναι άμεσα και μετρήσιμα, οπότε μπορούν να επιλεγούν και από άτομα που δεν θέλουν να προβούν σε επεμβάσεις σε ζωτικά όργανα όπως οι βαριατρικές.

Γυναικομαστία

Η εμπειρία μας στον τομέα της παχυσαρκίας μας έχει δείξει ότι ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες και ότι η αντιμετώπιση του δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, γιατί η παχυσαρκία συνδέεται άρρηκτα με πολλές άλλες νόσους. Στην επιστημονική ομάδα του ιατρείου μαζί με τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό Νεκτάριο Ντουντουλάκη εντάσσονται και συνεργάζονται ειδικοί από διαφορετικά πεδία της φυσικής και ψυχικής υγείας όπως :  Γενικοί Χειρουργοί, Καρδιολόγοι, Ουρολόγοι, Παθολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Διαιτολόγοι, Ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές, Κοινωνιολόγοι και φυσικά οι Νοσηλευτές και Αισθητικοί. Στόχος της ομάδας είναι η ολιστική αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς και η παρακολούθηση της εξέλιξης της αποκατάστασης του σε όλα τα στάδια έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.