ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ

Τα αυτιά πλαισιώνουν το περίγραμμα του προσώπου!

Τα όμορφα και αρμονικά αυτιά στον άντρα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, από ότι στη γυναίκα, γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα τα μαλλιά ή κάποια αξεσουάρ για να τα καλύψουν. Όταν τα αυτιά είναι συμμετρικά και καλοσχηματισμένα δεν τραβάνε την προσοχή, αλλά αντίθετα πλαισιώνουν το πρόσωπο. Την ίδια στιγμή, αν προεξέχουν δυσανάλογα από το πρόσωπο, ή παρουσιάζουν άλλα αισθητικά προβλήματα, τραβάνε το βλέμμα δημιουργώντας την εικόνα ενός δυσαρμονικού προσώπου.

Η ύπαρξη αφεστώτων ώτων, των πεταχτών αυτιών δηλαδή, δεν συνδέεται με κάποιο λειτουργικό πρόβλημα ακοής ή με κάποιο άλλο παθολογικό ζήτημα. Πρόκειται για ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα, που όμως μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών ψυχοπαθολογικών θεμάτων. Τα αφεστώτα ώτα επηρεάζονται κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες. Έτσι αν ένας από τους δύο γονείς ή και οι δύο έχουν ιστορικό αφεστώτων ώτων είναι πολύ πιθανό το παιδί τους να γεννηθεί με αυτό το χαρακτηριστικό.

Ως κύριο χαρακτηριστικό των πεταχτών αυτιών, είναι η έλλειψη της ενθέλικας στο πτερύγιο. Όταν η γωνία έλικας και ανθέλικας δεν είναι σωστά σχηματισμένη, τότε το πτερύγιο αποπλατύνεται και ευθειαζεται με αποτέλεσμα να δίνει την εικόνα του πεταχτού αυτιού.

Επίσης άλλη πολύ συχνή αιτία είναι η ύπαρξη υπερτροφικής κόγχης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία μεγάλη και βαθιά κόγχη, μία κοιλότητα δηλαδή που σπρώχνει προς τα έξω και εμπρός το σύμπλεγμα έλικας και ανθέλικας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετάει το αυτί. Είναι ακόμα πιθανό να έχουμε ένα συνδυασμό υπερτροφικής κόγχης με ανεπαρκή γωνία έλικα και ενθέλικας. Αυτό αποτελεί μία τρίτη αιτία αφεστώτων ώτων. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε όλες εκείνες τις συγγενείς περιπτώσεις όπου εμφανίζονται δυσμορφίες ή παραμορφώσεις του χόνδρου, κυρίως της έλικας και της ανθέλικας και που δεν συνδέονται με την γωνία αλλά με την ομαλότητα και την ευκρίνεια του περιγράμματος και τη θέσης του αυτιού.

Η χειρουργική μέθοδος, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για την οριστική αντιμετώπιση των αφεστώτων ώτων. Πρόκειται για μία απλή επέμβαση, σύντομη σε διάρκεια που δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Στους ενήλικες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική νάρκωση, και μπορεί να γίνει, αν η κλινική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει, και στο ιατρείο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει οργανωμένος ιατρικός χώρος για τέτοιες πράξεις.

Η επέμβαση πραγματοποιείται στη φυσική πτυχή που σχηματίζεται οπισθοωτιέα μεταξύ του πτερυγίου του ωτός και του κρανίου. Με τη βοήθεια των λέιζερ και με λεπτές χειρουργικές τεχνικές, στα χέρια του πλαστικού χειρουργού, είναι πολύ εύκολο να γίνει η διαμόρφωση και η προσαρμογή ανάλογα με την περίπτωση της σωστής θέσης και σχήματος του πτερυγίου σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Στην ωτοπλαστική δεν υπάρχουν ουλές, αλλά ακόμα αν δημιουργηθούν από το σώμα του ασθενούς, είναι καλά κρυμμένες στην πτυχή πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και εξαιτίας της καλής ποιότητας δέρματος της περιοχής συνήθως εξαφανίζονται σύντομα. Τα ράμματα, εφόσον δεν είναι απορροφησημα, αφαιρούνται μετά από επτά έως δέκα ημέρες. Υποστηρικτικά γίνεται χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων και θεραπευτικών laser επούλωσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής επίδεσης, αρχικά όλο το εικοσιτετράωρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση, και στη συνέχεια μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτα για ένα μήνα περίπου. Εφόσον η επέμβαση πραγματοποιηθεί από έμπειρο πλαστικό χειρουργό δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Φυσικά για την ταχύτερη και ομαλότερη ανάρρωση είναι αναγκαία και η συνεργασία του ασθενούς. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν όλες οι οδηγίες που θα του δοθούν από τον ιατρό του.